Een woning kopen vraagt kennis, ervaring en snel handelen. Met ons gedreven, oprechte en enthousiaste team aan uw kant weet je dat je goed geïnformeerde keuzes maakt. Wij gaan voor concreet resultaat met aandacht voor de individuele wensen en situatie van onze kopers. Kom bij ons langs om kennis te maken met onze service en onze collega’s.
Gezien worden in een huizenmarkt
Almere en Lelystad zijn populaire steden om in te wonen. Als koper heb je veel concurrentie. Hoe zorgt je dat de verkopend makelaar jou als een serieuze kandidaat ziet? Een aankoopmakelaar kan je daarbij helpen. Een aankoopmakelaar heeft de lokale kennis en expertise die jij niet hebt. Wij hebben een uitgebreid netwerk opgebouwd in Almere en Lelystad. Andere makelaars weten dat ze te maken hebben met een zorgvuldige, professionele partij. Dit zorgt ervoor dat jij als een goede partij wordt gezien om met vertrouwen mee verder te gaan.
Niet teveel betalen voor een huis dat het niet waard is
In Almere en Lelystad zijn de prijzen afgelopen jaren flink gestegen. Maar of de markt nu stijgt of daalt, een aankoopmakelaar inschakelen is altijd verstandig. Wij weten van de laatste prijsontwikkelingen af doordat wij toegang hebben tot de data van de NVM. Betere informatie omtrent huizen is er niet!
Jij hebt de kans om met de expertise van ons team een woning aan te kopen tegen een realistische prijs!
Wij kennen de markt in Almere en Lelystad als geen ander en adviseren jou wat de woning waard is, plaatsen het bod en doen de verdere onderhandeling/afhandeling.
Door de juridische bomen het bos blijven zien
Welke ontbindende voorwaarden moet je laten opnemen in de koopakte? Wat zijn de juridische consequenties van een erfdienstbaarheid of opstalrecht? Welke rechten en plichten komen er kijken bij een VVE? Wat te doen bij (verborgen) gebreken aan een woning? Wie is er verantwoordelijk als er na het tekenen van de koopovereenkomst een lekkage ontstaat?
Wat voor jou een wirwar is aan juridische termen en documenten, is voor ons gesneden koek. Wij controleren alle documenten die betrokken zijn bij de koop van een woning. Daarnaast leggen wij je alles uit, zodat je straks weet wat je tekent.
Weten wat u koopt (aanvullende dienstverlening)
Als je een woning bezit, heb je ook ineens onderhoud. Een bouwtechnische keuring geeft inzicht in het onderhoud en de kosten daarvan voor de komende jaren. Daarnaast geeft het inzicht in de bouwtechnische staat van de woning. Wij geven je advies of een bouwtechnische keuring nodig is en kunnen je diverse partijen aanraden waar wij graag mee samenwerken.
Het zou geweldig zijn als je voor ons kantoor kiest en wij zullen er alles aan doen om voor jou een woning aan te kopen waar jij je helemaal goed bij voelt.
Van Westrhenen aankoopservice
€ 1.995,- inclusief btw
Inbegrepen:
- bezichtiging van het object
- vaststellen van de waarde en opstellen van een onderhandelingsplan
- het voeren van onderhandelingen
- het formuleren en bedingen van de relevante voorbehouden bij aankoop
- controleren van alle relevante documentatie
- controle concept koopakte
- het bespreken van de koopakte
- het uitvoeren van de eindinspectie voorafgaand aan het notarieel transport
- het bijwonen van de afspraak voor het notarieel transport
Veelgestelde vragen
Een huis kopen is een belangrijke beslissing die veel invloed kan hebben op de rest van je leven. Voordat je een huis gaat bezichtigen is het belangrijk om te weten waar je naar op zoek bent en waar je op moet letten, zodat je zeker weet dat een huis voldoet aan jouw wensen en je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan. Om jou voorafgaand al te helpen, staan hieronder een aantal zaken waar je extra goed op moet letten:
– Afwerking: door te letten op de afwerking van een huis krijg je een beter beeld van de kwaliteit, onderhoudsbehoeften en waarden van het huis. Daarnaast kan een goede afwerking bijdragen aan de duurzaamheid van het huis. Let hiervoor bijvoorbeeld op tekenen van slijtage en of functionele aspecten van het huis, zoals lichtschakelaars en deuren, goed functioneren.
– Luxe: luxevoorzieningen kunnen je levensstijl en comfort in een huis verbeteren en kunnen de waarde van een huis verhogen. Het is belangrijk om te bepalen welke luxevoorzieningen voor jou van belang zijn en of dit past binnen jouw budget en ze kunnen ook helpen om te kijken naar of de prijs van de woning in verhouding staat tot de luxe die het biedt.
– Indeling: de indeling van een huis bepaalt voor een deel je levensstijl. Het is belangrijk om te kijken of de indeling van een huis aansluit bij jouw behoeften. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of de indeling voldoende ruimte biedt voor je meubels en persoonlijke spullen en of dit aansluit bij jouw gezinssituatie en voldoende privacy biedt voor iedereen.
– Mogelijkheden in de woning: door te kijken naar de mogelijkheden in de woning kun je nagaan of je de ruimtes kunt aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en behoeften. Heb je specifieke plannen voor verbouwingen? Dan is het belangrijk om te controleren of deze mogelijk zijn.
Een makelaar begrijpt als geen ander dat het kopen van een huis een ingrijpende beslissing is. Het is belangrijk om voldoende informatie te hebben om tot een weloverwogen beslissing te kunnen komen. Onze makelaren zijn opgeleid om jou zo goed mogelijk te begeleiden. Ze staan altijd voor je klaar en denken graag met je mee. Je mag alles aan ze vragen, geen vraag is te gek. Een goede makelaar gaat goed voorbereid naar de bezichtiging, dus er is een grote kans dat hij of zij jou meteen kan helpen bij je vraag. Soms is een vraag wat ingewikkelder en moet er nog wat worden uitgezocht voordat er een antwoord kan worden gegeven, maar ook dit doen onze makelaren graag voor je. Hij of zij neemt je vraag dan mee, zoekt het uit en koppelt dit zo snel mogelijk aan je terug. Hou je vooral niet in bij het stellen van vragen, wij vinden het namelijk juist belangrijk dat jij met een goed gevoel de deur uitgaat en dat je genoeg informatie hebt om je beslissing te kunnen maken. Het stellen van genoeg vragen stelt je in staat om eventuele twijfels en zorgen te laten verdwijnen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Vraag ons bijvoorbeeld naar:
– Specifieke behoeften en wensen: leg dit voor aan de makelaar zodat hij of zij met je mee kan denken over de mogelijkheden.
– Onderhoud en reparatie: dit kan je een beter beeld geven van de staat van het huis en het toekomstige onderhoud.
– Buurtvoorzieningen: vraag bijvoorbeeld naar scholen, winkels, openbaar vervoer of andere faciliteiten die voor jou belangrijk zijn, zo krijg je een beter beeld van de leefomgeving en of dit past bij jouw levensstijl.
Tijdens de bezichtiging van een huis wil je graag zoveel mogelijk te weten komen. Je wilt natuurlijk graag de sfeer proeven van het huis, maar ook leren over de staat en de omgeving. Met de onderstaande tips ga jij goed voorbereid naar de bezichtiging!
De omgeving:
– Hou voor of na je bezichtiging nog wat extra tijd vrij om de omgeving te verkennen. Loop een rondje door de wijk om een beeld te krijgen van de buurt.
– Bedenk van tevoren welke voorzieningen belangrijk zijn voor jou om dichtbij te hebben, zodat je hier meteen een kijkje naar kunt nemen en een beeld krijgt van de afstand.
– Je kunt ook van tevoren de straat en/of de buurt bekijken via Google Maps.
Installaties:
– Hebben grootverbruikers van stroom, bijvoorbeeld de oven en wasmachine, een eigen groep? Dit voorkomt namelijk overbelasting als je ze tegelijk verbruikt.
– Hoe oud is de cv-ketel en is deze jaarlijks onderhouden? Cv-ketels gaan gemiddeld twaalf tot vijftien jaar mee.
– Is de cv-ketel in eigendom, gehuurd of is er sprake van stadsverwarming?
– Zijn de aardlekschakelaars in de meterkast geaard en zijn er voldoende schakelaars?
Het huis:
– Neem een camera en een meetlint mee om afmetingen op te nemen. Dit is handig als je bepaalde meubels wilt plaatsen. Vergeet niet van tevoren toestemming te vragen.
– Let ook op de staat van het huis: zit er houtrot in de kozijnen? Zijn er vocht- of schimmelplekken?
Kosten:
– Vraag naar het energielabel van het huis. Dit geeft een indicatie van de kosten voor de energie.
– Vraag naar het gemiddelde gebruik van stroom en gas over de afgelopen jaren, zodat je een beeld hebt van de kosten.
Tijdens de bezichtiging heet de makelaar je welkom en soms ontmoet je de eigenaar tijdens een open huis. Hierna vertelt de makelaar je wat over het huis en krijg je een rondleiding door het huis. Je hebt gedurende de hele bezichtiging natuurlijk de mogelijkheid om vragen te stellen. Om je tijd optimaal te benutten is het handig om je goed voor te bereiden, zodat je weet waar je op moet letten en gerichte vragen kunt stellen. Het is belangrijk om actief deel te nemen aan de bezichtiging en een goede observatie te doen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het huis dat je overweegt. Na de bezichtiging heb je de mogelijkheid om verdere stappen te bespreken, mocht je dit willen, denk bijvoorbeeld aan het doen van een bod. Een afspraak voor een bezichtiging duurt gemiddeld 30 minuten, dit is vaak voldoende tijd als je al een goed idee hebt wat je wilt in een huis en het huis snel kunt beoordelen op basis van je criteria. Daarom is het ook handig om onze tips voor een bezichtiging mee te nemen, zodat je optimaal voorbereid naar de afspraak gaat. Voor sommige mensen is een halfuur echter niet voldoende om het huis grondig te bekijken en al hun vragen te stellen. Helemaal als je specifieke zorgen of aandachtspunten hebt, kan het nodig zijn om meer tijd te nemen voor de bezichtiging. Natuurlijk is dit ook bij ons mogelijk. Als je het idee hebt dat een halfuur niet genoeg is voor jou, kunnen we natuurlijk langer de tijd voor je nemen. Dit kan je gemakkelijk bij ons aanvragen, door ons te appen of bellen. Hier vind je de contactgegevens.
Een open huis is een evenement waarbij een huis dat te koop wordt aangeboden, open wordt gesteld voor geïnteresseerde kopers. Iedereen kan dan tegelijk binnenlopen. Eerst wordt er een advertentie geplaatst met de uitnodiging en de verkoper of makelaar zorgt dat het huis van tevoren netjes wordt gemaakt en dat er bijvoorbeeld een bloemetje op tafel staat. Het huis wordt doorgaans opengesteld voor een paar uur. Geïnteresseerden kunnen dan binnenlopen wanneer zij dit willen. De makelaar kan bij binnenkomst vragen of de bezoekers hun contactgegevens willen achterlaten, zodat er vervolgcommunicatie mogelijk is. Bezoekers kunnen vrij door het huis lopen en de verschillende kamers en voorzieningen bekijken. De verkoper of makelaar is aanwezig om vragen te beantwoorden, aanvullende informatie te verstrekken en de kenmerken van de woning te benadrukken. Na het open huis kan de verkoper of makelaar contact opnemen met geïnteresseerde kopers om verdere vragen te beantwoorden, bezichtigingen te regelen of eventuele onderhandelingen te starten.
Een open huis heeft ook nadelen. Omdat tijd vaak beperkt is kan het voor potentiële kopers niet mogelijk zijn om te komen. Daarnaast kan het bij populaire huizen erg druk zijn, wat voor sommigen als onprettig wordt ervaren. De makelaar heeft bij drukte ook minder tijd om alle bezoekers te woord te staan over hun persoonlijke behoeftes en wensen, terwijl dat wel kan tijdens een individuele bezichtiging. Daarnaast kan het bij een open huis onoverzichtelijk zijn wie er allemaal aanwezig zijn, terwijl bezoekers toegang hebben tot persoonlijke eigendommen in het huis. Om de privacy van de eigenaar en de veiligheid van de spullen zo goed mogelijk te waarborgen bieden wij alleen de mogelijkheid tot een open huis als het pand helemaal leeg is.
Een huis kopen is een ingrijpende en kostbare gebeurtenis. Daarom kan het een tactische zet zijn om onder de vraagprijs te bieden. Het staat je altijd vrij om onder de vraagprijs te bieden. Het is wel de vraag of dat een slimme zet is, want soms kan je daardoor de kans missen op jouw droomhuis. Hieronder zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Voordelen:
– Kostenbesparing: het meest voor de hand liggende voordeel is dat je natuurlijk minder betaalt dan de prijs die oorspronkelijk voor het huis wordt gevraagd.
– Onderhandeling: door onder de vraagprijs te bieden creëer je de mogelijkheid dat de verkoper of makelaar met een tegenbod komt.
Nadelen:
– Gemiste kans: het kan zijn dat je doordat je onder de vraagprijs biedt, de kans misloopt om het huis te kopen. De verkoper kan jouw bod afwijzen en ingaan op andere potentiële kopers die wel de vraagprijs of hoger hebben geboden.
– Te ver onder de vraagprijs bieden: het kan zijn dat je het tegenoverstelde bereikt van wat je wil door te ver onder de vraagprijs te bieden. Dit kan zorgen voor irritatie bij de verkoper, wat verdere onderhandelingen bemoeilijkt en zelfs kan leiden tot een afwijzing van je bod.
– Lokale omstandigheden: in bepaalde gebieden met veel vraag is het vaak minder effectief om te bieden onder de vraagprijs.
Hieronder staan nog enkele tips:
– Voorafgaand onderzoek: analyseer vergelijkbare woningen in de buurt en overweeg eventuele markttrends.
– Bepaal je maximale prijs: overweeg hierbij ook kosten voor eventuele renovaties.
– Analyseer de verkopersmotivatie: dit kan in je voordeel werken bij het doen van een bod.
– Bereid een overtuigend bod voor en wees bereid om te onderhandelen: bepaal een strategie.
Het kan zijn dat je een bod hebt gedaan op een huis en dat je dit bod weer wilt intrekken. Het intrekken van een bod op je huis kan soms nodig zijn en het is belangrijk om dit zorgvuldig aan te pakken. Misschien is het huis toch niet helemaal wat je wilt, is er iets veranderd in je financiële situatie of heb je je droomhuis toch ergens anders gevonden. Heb je de koopakte nog niet getekend? Maak je dan vooral geen zorgen. In dat geval kan je namelijk je bod gewoon nog intrekken zonder dat daar juridische consequenties aan zijn verbonden.
Heb je wel al een bindend contract ondertekend en wil je toch je bod intrekken? Dan kunnen er juridische en contractuele gevolgen verbonden zijn aan het intrekken van je bod. Het is belangrijk om de voorwaarden van je contract goed door te lezen en als dit nodig is juridisch advies in te winnen om de mogelijke gevolgen van het intrekken van je bod te begrijpen. Intrekken binnen de ontbindende voorwaarden kan, maar wel officieel met afwijsbrief.
Wat de reden voor het intrekken van het bod ook mag zijn, het is belangrijk om er zo tijdig mogelijk over te communiceren met de verkoper of diens makelaar. Dit stelt de verkoper in staat om andere geïnteresseerde partijen te benaderen of hun verkoopstrategie aan te passen. Als je open en eerlijk communiceert met de verkopende partij bouw je een goede reputatie.
Alhoewel het soms voldoende is om mondeling een bod in te trekken, raden wij jou aan om een intrekking schriftelijk te bevestigen. Dit kan in de vorm van een brief of een e-mail, waarin je vermeldt dat je je bod intrekt en vermeldt wat de reden hiervoor is. Het schriftelijk vastleggen hiervan voorkomt misverstanden en dan heb je meteen een officiële documentatie van je intrekking.
Het intrekken van een bod kan een leermoment zijn. Analyseer de redenen achter deze beslissing en neem dit mee voor de toekomst.
Waar ga jij de volgende keer op letten?
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning of je huidige woning wilt verkopen, kan een makelaar je een helpende hand bieden. Een makelaar is een professioneel tussenpersoon die je kan begeleiden van A tot Z bij de aankoop en verkoop van een woning.
Bij het verkopen van je huis zal de makelaar je adviseren over een realistische verkoopprijs, de woning voorbereiden voor bezichtigingen, en onderhandelen met potentiële kopers. Ze zorgen ervoor dat jouw belangen goed worden vertegenwoordigd, terwijl ze ook de juiste snaar weten te raken bij potentiële kopers met prachtige foto’s en een wervende verkoopbrochure. Als je op zoek bent naar het kopen van een huis helpt de makelaar je bij het zoeken naar geschikte woningen binnen jouw budget en voorkeuren. Ze kennen de lokale markt goed en weten precies hoe ze tot een goede deal moeten komen. Verder verstrekken ze informatie over de woning, de mogelijkheden en de buurt waar het huis staat.
Als het tijd is om op een huis te bieden, is het belangrijk dat je het hele koopproces goed in handen hebt. Daarom geven wij de aanrader om digitale platforms te gebruiken. Er zijn verschillende platforms die het proces van bieden digitaal begeleiden zoals Move, Eerlijk bieden, MijnHuiszaken. Daarmee heb je een volledig online (ver)koopdossier waarin je in één oogopslag alle info over een woning kan vinden zoals foto’s, plattegronden, energielabel, kadasterinformatie, lijst van zaken, vragenlijst.
Als je op een huis wil bieden kun je dat makkelijk doorgeven via deze sites en je kunt ook direct communiceren met de makelaar door opmerkingen te plaatsen, notificaties te ontvangen en Opdracht tot Dienstverlening te ondertekenen.
Het overzicht van biedingen op jouw gekozen woning kun je vinden in het biedlogboek. Deze platforms bieden een digitaal overzicht van alle ontvangen biedingen op een woning. Inzage krijg je als de woning definitief verkocht is, m.a.w. als de financiering koper rond is. Tenzij jij natuurlijk de koper bent geworden. Dan is die informatie niet meer relevant.
Het bedenktermijn is een wettelijke periode waarin de koper, zonder reden, kan afzien van de koop. Particuliere kopers hebben het recht om gebruik te maken van dit bedenktermijn. Het is er juist om de koper de gelegenheid te geven nog eens rustig te overwegen of ze de koop door willen laten gaan, na het tekenen van een voorlopig koopcontract. De duur van de bedenktermijn is standaard 3 dagen ingaand op de dag na ondertekening. Een van deze dagen mag in het weekend vallen en feestdagen tellen niet mee.
Een competente makelaar is van onschatbare waarde bij vastgoedtransacties. Hun diepgaande kennis van de markt, juridische procedures en onderhandelingsvaardigheden zorgen voor een soepel en succesvol proces. Een goede makelaar begrijpt de wensen van kopers en verkopers en kan geschikte opties aanbieden of vinden. Ze geven je cruciale begeleiding bij prijsonderhandelingen, waardoor klanten eerlijke deals krijgen. Bovendien minimaliseert een betrouwbare makelaar stress door administratieve rompslomp te beheren en potentiële valkuilen te vermijden. Hun expertise verzekert een efficiënte afhandeling van transacties en biedt gemoedsrust, waardoor de rol van een makelaar essentieel is in de complexe wereld van vastgoed.
NVM is de grootste ledenorganisatie van makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen. Ze hebben meer dan 4400 aangesloten makelaars en taxateurs. NVM bestaat al meer dan 100 jaar en wij zijn trots om aangesloten te zijn bij een organisatie die staat voor Eerlijkheid, Duidelijkheid, Kwaliteit en Kennis. Met een makelaar van NVM heb je garantie van de best mogelijke uitkomst voor het kopen en verkopen van jouw huis.
Als je een huis wilt kopen of verkopen dan heb je een makelaar nodig. Deze makelaar vraagt dan om courtage. Maar wat is dat nou eigenlijk? Courtage is de vergoeding die een makelaar ontvangt voor zijn/haar bemiddelingsdiensten bij de aan- of verkoop van een huis. De courtage vormt een financiële compensatie voor de diensten die de makelaar verleent, waaronder het vinden van potentiële kopers of verkopers, het regelen van bezichtigingen, het faciliteren van onderhandelingen en het begeleiden van administratieve processen.
De hoogte van de courtage wordt vaak uitgedrukt als een percentage van de uiteindelijke verkoop- of aankoopprijs van het onroerend goed. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de makelaar, de specifieke afspraken tussen de makelaar en de cliënt, en eventuele lokale regelgeving of gebruiken. Courtage vormt een essentieel onderdeel van het verdienmodel van makelaars en vertegenwoordigt de vergoeding voor de expertise en arbeid die zij inzetten om transacties tussen kopers en verkopers te faciliteren.
Bieden onder voorbehoud van financiering houdt in dat je het bod plaatst onder de voorwaarde dat je de benodigde financiering kunt verkrijgen om de aankoop te voldoen. Als je geen financiering kunt krijgen binnen de afgesproken termijn kan je de koop ontbinden zonder enige juridische consequenties.
Het is raadzaam om voordat je een bod doet, pre-kwalificatie of pre-goedkeuring bij de hypotheekverstrekker aan te vragen. Zij analyseren je financiële situatie aan de hand van je inkomen, schulden en kredietgeschiedenis. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat je uiteindelijk mag lenen en dit vergroot je geloofwaardigheid bij de verkoper.
Bepaal van tevoren je budget. Houd hierbij rekening met kosten voor eventuele renovaties, rekeningen, rentes en andere financiële verplichtingen. Zo kan je een realistisch bod uitbrengen. Als je een bod onder voorbehoud van financiering doet, moet je een redelijke termijn vaststellen voor het verkrijgen van de financiering. Overleg met de makelaar en je hypotheekverstrekker over een realistische termijn, zodat je niet onnodig lang zit te wachten of juist te weinig tijd hebt om de financiering te verkrijgen.
Als je bod wordt geaccepteerd neem je contact op met de hypotheekverstrekker om het proces in gang te zetten en uiteindelijk de financiering te verkrijgen. Zorg ervoor dat je alle nodige documenten goed bewaart, zodat je deze op tijd kunt aanleveren. Blijf in nauw contact met de hypotheekverstrekker, zodat je zeker weet dat alles goed verloopt.
Zorg er dus voor dat je de nodige voorbereidingen treft, samenwerkt met professionals en realistische budgetten en termijnen hanteert. Op deze manier kun je met vertrouwen een bod uitbrengen en wie weet koop jij straks wel het huis van je dromen.
Wanneer je een makelaar inhuurt, komen daar natuurlijk kosten bij. De gemiddelde kosten van een makelaar variëren sterk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, het type vastgoed en de specifieke diensten die worden geleverd. Over het algemeen kunnen makelaarskosten bestaan uit een combinatie van een vast tarief en/of een percentage van de verkoopprijs van het onroerend goed.
In sommige regio’s kunnen de kosten tussen 1% en 3% van de verkoopprijs liggen, terwijl in andere gebieden het percentage hoger kan zijn. Het is gebruikelijk dat de kosten van de makelaar worden verdeeld tussen de koper en de verkoper, maar dit kan ook variëren afhankelijk van lokale gebruiken. De kosten van een makelaar kunnen variëren per gemeente en stad. De kosten worden berekend met een percentage van de koopsom van het huis. Hier in Almere en Lelystad ligt dat percentage ergens tussen de 1% en 2% van de koopsom. Dit is de meest voorkomende manier waarop makelaars worden betaald.