Bel ons Mail ons

Wat kost een makelaar bij verkoop van mijn huis?

De prijs van een makelaar kan verschillen afhankelijk van diverse factoren zoals de locatie, type transactie (aankoop, verkoop, huur of verhuur), de waarde van het onroerend goed en de specifieke diensten die de makelaar aanbiedt. Ook zit er een verschil tussen een woning en een appartement. Bij een appartement zitten VVE stukken bij die veel zorg nodig hebben.

Gemiddeld genomen zijn er 3 manieren waarop een makelaar kosten in rekening kan brengen:

  • Courtage: Dit is een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs (bij verkoop) of aankoopbedrag (bij aankoop) van het onroerend goed. Het courtagepercentage varieert meestal tussen de 1% en 2% van de verkoop- of aankoopprijs, maar kan in sommige gevallen hoger of lager zijn. Dit is de meest gebruikelijke manier waarop makelaars worden betaald.
  • Vast tarief: Sommige makelaars bieden een vast tarief aan voor hun diensten. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn als de waarde van het vastgoed hoger is, aangezien het courtagepercentage anders tot hogere kosten zou leiden. Het vaste tarief kan variëren, afhankelijk van de makelaar en de omstandigheden.
  • Uurtarief: In sommige gevallen kan een makelaar een uurtarief hanteren voor specifieke diensten, bijvoorbeeld voor juridisch advies of bijzondere onderhandelingssituaties.

Daarnaast kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor optionele diensten, zoals advertenties, professionele fotografie of het opstellen van een energielabel.

Het is altijd verstandig om vooraf met de makelaar te bespreken welke kosten in rekening zullen worden gebracht en welke diensten daarvoor worden geleverd. Ook is het goed om meerdere makelaars te vergelijken voordat je beslist welke het beste past bij jouw behoeften en budget. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld krijgt van de kosten en wat je kunt verwachten van de dienstverlening, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het proces van aankoop/verkoop.

Contactinformatie

Almere

Randstad 22 147
1316 BM Almere

036 - 53 83 200
info@vanwestrhenen.nl
Lelystad

Zilverparkkade 25b
8232 WJ Lelystad

0320 - 33 10 72
lelystad@vanwestrhenen.nl
“voor onze klanten zijn we ook na werktijd beschikbaar”
© Copyright 2024 Van Westrhenen Makelaardij | Website door Nextlead