Kopen in Lelystad

Laten we u allereerst iets vertellen over Lelystad zelf. Daarna lichten wij een 3 tal wijken uit, zo krijgt u van ons wat lokale kennis voordat u begint met verkopen of kopen in Lelystad.

Over Lelystad

De naam Lelystad komt van Cornelis Lely, een oud-minister van Waterstaat. De stad heeft inmiddels ruim 81.000 inwoners en het is de hoofdstad van Flevoland.
Je kan de stad in delen in 10 wijken.  In het noordwesten liggen De Bolder en Kustwijk, in het noordoosten Zuiderzeewijk en Atolwijk, in het zuidoosten Boswijk en Waterwijk, in zuidwesten Havendiep, Lelystad-Haven en Warande. In het midden ligt het Stadshart. Elke wijk heeft zijn eigen karakter, gevarieerd in groen en waterrijk.

Is kopen in Lelystad geschikt voor Expats

Lelystad is zeer geschikt voor expats. Het is prijstechnisch gunstiger dan Almere en dat kost je dan alleen 15 minuten extra reistijd. Maar er is goede treinverbinding vanaf Lelystad waardoor je in 40 minuten in hartje Amsterdam staat.

Hoe ziet de woningvoorraad in Lelystad eruit

Het overgrote deel van de woningen ca. 78% is van voor 2000 het overgrote deel van de stad is gebouwd tussen 1970 en 1990. Ook hier in Lelystad worden verschillende nieuwbouw woningen gebouwd om aan de huidige woningvraag te voldoen. 2 project zijn de nieuwbouwwijk Parkwijk waarvan fase 4 in 2023 begint met bouwen en het nieuwbouwproject buurtgenoten in de wijk Warande, handig om te weten als u nieuwbouw woning wilt kopen in Lelystad.

Kopen in Lelystad, maar welke wijk?

Lelystad Haven is het oudste gedeelte van Lelystad. Na de drooglegging kwamen hier in 1967 de eerste inwoners. Deze wijk ligt mooi rond het bovenwater en vlak bij de Oostvaardersplassen. Deze wijk ligt iets verder van de trein dus is iets minder geschikt voor expats.

De wijk Hollandse Hout is een villawijk met veel groen en water in de buurt. Een geliefde wijk voor veel mensen die wat meer ruimte zoeken. En vooral de “boothuis” woning zijn erg gewild. Deze woning liggen aan het water waarvan je zo met je boot zo naar Almere of Harderwijk kan varen. Boothuis woning kopen in Lelystad, wij helpen u bij het bemachtigen van 1 van deze erg gewilde woningen.

De Zuiderzeewijk en Atolwijk zijn de wat oudere wijken van Lelystad. Hier staan veel grote, goedkopere koop en huurwoningen die geschikt zijn voor grotere gezinnen.

Oostrandpark is een wijk aan de rand van Lelystad waar meerdere gelijkvloerse woningen staan. De wijk is omgeven door veel groen en de bewoners blijven hier lang wonen omdat het goed bevalt. Een geschikte wijk om een woning in te kopen in Lelystad als u van plan bent om een langere tijd in uw volgende huis te blijven wonen.

Op dit moment is de nieuwe wijk Buitenhof heel populair. Een iets verder gelegen wijk met 1 toegangsweg en vooral 2 onder een kap woningen en vrijstaande woningen zijn hier te vinden. De wijk heeft een eigen zwembad, restaurant en sportmogelijkheden en is opgezet als een soort park, omringd door water even veel groen. Er worden hier nog steeds woningen gebouwd maar ook alweer doorverkocht.

Botter, Schoener en Tjalk zijn wijken die redelijk centraal ten opzichte van het NS Station en het centrum van Lelystad. Hier tref je ook veel 2 laags woningen ideaal voor starters op de woningmarkt.

Maak een afspraak

Jol
Een centraal gelegen wijk met op fietsafstand het centrum van Lelystad maar ook het Markermeer en Bataviastad. De wijk heeft 2.285 inwoners. Een wijk met huur en koopwoningen en supermarkt en scholen in de buurt gelegen. De Jol is gebouwd in 1980 en een paar jaar geleden is de wijk grotendeels gerenoveerd. Bron: gemeente statistieken

In deze Lelystadse wijk Jol heten alle straten ook Jol en zijn alle straten genummerd om ze te kunnen onderscheiden. Zo kan je dus wonen in Jol 31 op huisnummer 9. De wijk jol heeft ook geen doorsnee rechte straten maar is speels opgezet en de wijk wordt volledig omringd door water waardoor het maar 5 toegangswegen heeft.

Golfresort(naam op funda)/Golfpark
Dit is wonen op een uniek locatie vlakbij de kust van het IJsselmeer. Ruim opgezette villawijk omringd door natuur. Een prachtige wijk met vrijstaande- en twee onder een kapwoningen. De wijk heeft een eigen golfbaan die sinds januari 2023 weer open is. Er zijn circa 1.250 bewoners. De bouw van de wijk is begonnen in de begin jaren 90 maar er is inmiddels ook een nieuwbouw gedeelte met recent gebouwde woningen.

Landstrekenwijk
Een wijk met bijna alleen maar koopwoningen (99%). De opzet van de wijk is vooral veel groen. Veel hofjes en groenvoorzieningen tussen de straten in. De ligging is perfect voor wie snel bij het NS Station wil zijn, ideaal voor bijvoorbeeld expats om te kopen in Lelystad. De woningen verkopen hier snel. Er wonen op dit moment 965 mensen. De wijk is rond 1999 ontstaan.

De Rozengaard, Zoom en Beukenhof zijn kindvriendelijke wijken die leuk zijn opgezet, fijn voor startende gezinnen die opzoek zijn om een woning in te kopen in Lelystad in een kindvriendelijke omgeving. Vanaf deze wijken ben je zo in het Gelderse Hout om heerlijk te wandelen.

De Waterwijk is wel eens in het nieuws geweest door het aanwezig Sidha dorp. Hier combineren mensen wonen en werken met dagelijkse meditatie. Een hele vriendelijke wijk.

Centrum
In Lelystad heb je 2 stadscentra. Het Lelycentrum en het centrum de Gordiaan dat grenst aan het NS station. De focus ligt op dit moment meer bij het dit laatste centrum. Er wordt druk gewerkt het stadshart wat meer body te geven en te zorgen dat weer meer winkels hier hun deuren openen. Dat is ook nodig met geplande groei van het aantal inwoners van Lelystad.

Verder is er nog Bataviastad. Dit is echt een trekpleister van Lelystad. Hier kun je heel wat uurtjes winkelend doorbrengen en ook op zaterdag en zondag. Voor de fervent shopper nog een reden om te kopen in Lelystad

Wil je dicht op loopafstand van het centrum wonen dan zijn de volgende wijk ideaal qua ligging: Archipel, Botter, Grietenij, Parkwijk, Hanzepark, Schouw en de Kempenaar.

Een woning kopen: het eerste gesprek

Woningmarkt in Lelystad (geschreven in januari 2023)

De woningmarkt in Lelystad is, net als de markt in Almere, aan het afzwakken. De huizenprijzen lagen altijd al wel wat lager dan in Almere maar ook hier zie je nu dat de woningen langer te koop staan en de prijzen dalen.

Bouwplannen in Lelystad, wat mag u verwachten

Er zijn nog veel bouwplannen, als u wilt kopen in Lelystad informeren wij u graag over wat u kunt verwachten als toekomstige inwoner. Vanuit politiek oogpunt wil met in Lelystad de komende jaren 15.000 tot 40.000 woningen bouwen. Op dit moment zijn er plannen om te bij bouwen bij de nieuwe wijk Waranda, Parkwijk, Buitenhof en Duin en Water.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar  de waarde van  jouw woning?

Woningwaarde berekenen